top of page

על העקרונות המנחים בשיעורים שלי

בשיעורים שלימדתי בדמוקרטי, ניסיתי לתת מענה לשאלה שעולה מתוך כל השינויים הטכנולוגים והתרבותיים בעולמנו.

איך לצרוך?

שיעור חפירוטיוב

איך לצרוך

כיום ילדים צורכים שעות של סירטונים, משחקי מחשב ותכנים רבים נוספים ברחבי הרשת. הם נחשפים שם לתרבות, אומנות, היסטוריה, יצירה, רגשות, השראה וגם ל.. אלימות, פורנוגרפיה, מניפולציות מתוחכמות ועוד. מרבית השיח שהמבוגרים מנהלים עם הילדים בנושא הצריכה ברשת הוא סביב כמה שעות מותר להיות מול המסכים או האם מותר או אסור להיכנס למשחקים/תכנים מסוימים.

אני רואה המון פוטנציאל חינוכי הטמון בתכנים הללו. זהו עוול בעיני לא לעסוק ולתת כלים להתמודדות עם עומס התכנים. לכן במשך שעה בשבוע, ביחד עם הילדים, אנחנו צופים יחד בסירטונים ו....חופרים עליהם.  

המטרה שלי היא שהתלמידים יצאו משיעור זה עם תחושה של אחריות בפעם הבאה שהם נחשפים לסרטון כזה או אחר, עם כלים לבקר ולנתח מה קרה שם, או לשתף אחרים מה הם חוו שם. חשוב לי שיפתחו ויביאו לידי ביטוי יכולת לחשיבה ביקורתית ושידעו לא ליפול למניפולציות שונות שהרשת מפעילה. בנוסף, אני שואף שתהיה להם היכולת לבטא את עצמם ואת הראייה היחודית שלהם על העולם, כמו גם היכולת לקשר בין תופעות שונות שקורות ברשת והתחושה שיש לאהבות ולתחביבים שלהם מקום בעולם הלמידה.

כל שיעור עוסק בנושא מסוים שיכול לעלות מצד התלמידים או נושא שאני ראיתי שחשוב להביא לכתה.
נושאים לדוגמא - 

  • כניסת הטכנולוגיה לחיים שלנו

  • חדשות מזויפות

  • תרבות ההערצה

  • מקרי אלימות אפורים

  • מהו בזבוז זמן

  • פיראטיות ברשת

  • יוצרים ברשת

  • הכוכבים החדשים

  • ישראל ברשת

  • תת תרבויות

  • סירטון ויראלי וגלגול החיים שלו

  • תיאוריות על העתיד

  • המצאות חדשות ושאלות מוסריות על איך ישפיעו עלינו

  • הקשת המגדרית

  • פרסומות

סרטון על השיעור

איך ליצור?

שיעור יצירשת

איך ליצור

בבתי הספר שמים המון דגש על קריאה וכתיבה. אני מאמין כי בעולם גרפי שבו הילדים מתקשרים לא מעט ברשת באמצעים שונים, קריטי שנלמד על קריאה וכתיבה של העולם הזה.

כתיבה – המטרה היא להיות עצמאיים ליצור ולהשתמש בכלים השונים שיש לאינרטנט להציע. עריכת תמונות, סאונד ווידאו, לשימוש באפליקציות ותוכנות שונות ומגוונות שלפעמים הילדים מכירים אפילו יותר ממני.

קריאה – איך לקרוא סיטואציות ברשת? בני האדם במשך שנים למדו לתקשר אחד עם השני פנים מול פנים ובשנים האחרונות דרך התקשורת השתנתה לחלוטין. אני מאמין שאנחנו עדיין מייצרים אתיקה חדשה להתנהלות ברשת. אני מזמין את התלמידים למסע של יצירת האתיקה הזו, הבנה איך ראוי לתקשר, מהן ההשלכות, התמודדות עם סיטואציות אמיתיות שקורות ברשת, הבנת הרשתות החברתיות השונות ודרכי התקשורת בכל אחת מהן.

דוגמאות לנעשה בשיעור

     ניסוי וטעייה – אני מראה משהו במקרן שאפשר לעשות (כמו השם שלי בתוך עיגול מסתובב) ושולח את הילדים לנסות ליצור את זה בעצמם, תוך הבנה שניסוי וטעייה, היעזרות אחד בשני וברשת, ויצירתיות הם המפתח לפיתוח עצמאות ברשת.

     ניסינו ביחד בכתה לייצר קמפיין אינטרנטי ותוך כדי שוחחנו רבות על המשמעויות של כל ביטוי, מילה, עיצוב ומיתוג.

     ילדים שיתפו אפליקציות או תוכנות שהם מכירים והעשירו את תלמידי הכתה בעוד כלים להתבטא ברשת.

הגבנו לדברים שקורים ברשת תוך שימוש בתוכנות וברשתות החברתיות השונות וניתחנו אותם.

איך ללמוד?

שיעור חקירשת

(MOOC)

איך ללמוד

ללמוד איך ללמוד אונליין

למידה נעשית בכל מקום ובוודאי שהיא נעשית גם דרך הרשת. אנשים נוטים להתבלבל שהדרך להשיג מידע מהרשת מסתכם בויקפידיה. אני רואה חשיבות לתת כלים והמשגה לילדים על דרכים שונות ללמוד מהרשת, לאתר ביחד איתם מה עוזר להם ללמוד והיכן הם יכולים להגיע לעוד מידע אודותיו הם סקרנים.

עם הגדולים יותר, אני לוקח ביחד קורס אקדמאי מקוון. יש תופעה עולמית מתרחבת בשם MOOC בה אוניברסיטאות מכל העולם לוקחות את מיטב המרצים שלהן ופותחות את הקורסים המעניינים ביותר אונליין ובחינם.

וכך, אני יוצא ללמידה של נושא אותו איני מכיר ביחד עם הכתה. את הסירטונים אנחנו רואים בבית, את חלקם בשיחות סקייפ משותפות וחלקם לבד, ובכתה אנחנו עושים תרגול ומוודאים שכולם הבינו את החומר.

מתוך הבנה שבעולם של היום הרבה מעבודות העתיד נעשות בעבודת צוות, בה כל אחד אמור להביא את החוזקות שלו ולהרגיש בסדר שיש מקומות בהם הוא פחות חזק ושהוא יכול להיעזר באחרים, כך גם אצלנו:

היו תלמידים שהיו טובים באנגלית ועזרו לתרגם,

היו כאלו שטובים בסדר ובארגון ועזרו לארגן את הלמידה,

היו כאלו שטובים בטכנולוגיה ועזרו לכולם להבין איך להשתמש בכלים השונים,

היו כאלו בעלי חוש הומור מפותח שדאגו להעשיר את הכתה בבדיחות מתוך החומר שעלה.

היו כאלו שדאגו שלכל מפגש יהיה מי שיביא ממתק ויפעיל מוסיקה בהפסקה בין השיעורים.

במדינת ישראל תופעת המוק מתרחבת תוף שיתוף הפעולה של ערי חינוך ומשרד החינוך. שמח להיות חלק מהתהליך הארצי וממליץ לעקוב בהתפתחויות בנושא.

איך להיות בשליטה?

המתוקשבים

איך להיות בשליטה

נושא השימוש במכשירים הסלולאריים חדש לכולנו. עם זאת, להרבה מבוגרים קשה לראות את כמות הזמן שהילדים משקיעים בשימוש במכשיר הסלולארי ובמחשב לעומת כמות הזמן שהם מקדישים לדברים אחרים. לעיתים המבוגרים מחליטים לקחת את השליטה לידיהם ולהגיד לילד כמה ועד כמה מותר להם להשתמש במכשירים וזאת בזמן שהם לפעמים פועלים באותה צורה ומחוברים אף יותר אל המכשיר הסלולארי שבידיהם.

בשיעור 'המתוקשבים' הצעתי לתלמידים השונים בבית הספר לקחת אחריות על החקיקה והאכיפה של התחום הטכנולוגי בבית הספר, בין אם בהתקנת והקמת הציוד בבית הספר, בפתיחת החדר, שמירה על ילדים אחרים בזמן שהם בחדר, חשיבה ויכולת להחליט אילו תכנים ראויים לגלישה בזמן בית ספר ואילו לא, יכולת גישה לארון הציוד ועזרה למורים בעת הצורך ועוד.

במסגרת השיעור הילדים גילו עד כמה קשה להם לעמוד בחוקים שהם הציבו, ועברנו יחד תהליך מאד מעניין של לקיחת אחריות אמיתית על נושא הגלישה, היכן ואיך. כך, רכשנו את אמון המבוגרים האחרים או את אמונם של ילדי בית הספר ויכולנו לפתח עוד ועוד את התחום הטכנולוגי של בית הספר.

הילדים, שחלקם לעיתים היו נוטים להתחמק מסיטואציות חברתיות מביכות אל תוך המסך, לקחו אחריות ועברו קורס של איך לגשת לילדים, לאכוף ולסייע להם במחשב.

כיום קבוצת המתוקשבים ממשיכה לעבוד בהובלה עצמאית של ילדי בית הספר.

bottom of page